Maak er geen drama van!

13 augustus 2019

5 manieren om met tegenslagen om te gaan

Een paar weken geleden was ik in blinde paniek. Mijn computer en systemen werkten totaal niet mee. Mijn nieuwe (nog te lanceren) website had kuren en alles zat voor mijn gevoel tegen.

Ik hoorde het van meer mensen om mij heen. “Er hangt iets in de lucht!” Kennelijk ja. Iets met de stand van de planeten en elektromagnetische golven ofzo. Interessant, maar verdomde irritant als je veel op je to-do lijstje hebt staan. Het gaf me een hoop stress en frustratie.

Gelukkig duurde dat maar even. Want ik besloot al snel uit deze modus te stappen en me over te geven aan de tegenslagen die op die op mijn pad kwamen die dag. Ik pakte mijn jas en liep de deur uit voor een stevige wandeling in de natuur.

Ha, rust…ruimte en ontspanning.

Even een moment om uit te zoomen op de situatie. Was het allemaal wel zo erg? Als je uitlegt waarom je een bepaalde taak niet afkrijgt vanwege een technische storing, dan heeft iedereen daar begrip voor. We zijn zo afhankelijk geworden van technologie, dat we allemaal wel eens zoiets hebben meegemaakt. Een luxeprobleem misschien wel.

Tegenslagen kun je op ieder moment in je leven tegenkomen. Dat is een zekerheid die je hebt. Als je dan naar het nieuws kijkt (wat ik zelf overigens bijna nooit doe) en alle ellende in de wereld voorbij ziet komen of ik hoor dat iemand in mijn omgeving een dierbare heeft verloren op veel te jonge leeftijd, dan plaatst het alle luxeproblemen weer in perspectief.

Dat betekent niet dat je je eigen problemen of tegenslagen maar moet bagatelliseren omdat een ander het erger heeft dan jij. Jij hebt jouw leven en jouw struggles. Die mogen gewoon heel vervelend zijn, je mag balen en er even flink over klagen. Maar uiteindelijk heb je zelf de keuze hoe je omgaat met de tegenslagen in je leven.

In deze blog geef ik je een aantal handvatten om beter om te gaan met de kleinere tegenslagen in het leven. En wie weet helpt het je ook bij heftigere gebeurtenissen.

Relativeer
Juist, dit is het moment om dus even uit te zoomen op de situatie. Letterlijk en figuurlijk. Loop even weg, ga een wandeling maken. En bedenkt jezelf: is het echt zo erg? Welke impact heeft het op een ander en wat voor effect heeft het op jou? Vaak maak je het in je hoofd veel groter dan dat het daadwerkelijk is. Leg je het aan een ander uit, dan is er meestal meer begrip dan dat je zou verwachten. Leun maar even achterover en relax!

Deel je gevoel
Gedeelde smart is halve smart. En dat is echt zo. Door te praten over je problemen activeer je bepaalde delen in je hersenen die zorgen voor het verwerken van een emotie of gebeurtenis. Je voelt je meer verbonden en geborgen als je met anderen over problemen praat en dat stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Daarnaast heeft de ander wellicht een goede oplossing, tip of voel je je na een pep-talk weer een stuk beter.

Geef je over
We zijn zo gewend om controle te hebben op de meeste zaken in ons leven. Dat is eigenlijk een echte luxe. Er zijn nog zoveel aspecten waar we geen of weinig invloed op hebben. Waarom kiezen we er dan vaak voor om hiermee te vechten.

Het scheelt je een hoop spanning en energie wanneer je je overgeeft aan een situatie waar je niks aan kunt doen. Stel jezelf de vraag: heb ik invloed op deze situatie? Is het antwoord nee? Ontspan en geef je over.

Zet het in de tijd
Zou dit zo’n situatie kunnen zijn waar je over een paar maanden hard om moet lachen? Oh ja, dat was die dag dat alles in de soep liep. Ik maakte me toen zo druk en zat volledig in de stress. Achteraf gezien, viel het allemaal best mee.

Of soms helpt het juist als je heel erg in het NU blijft. Welke impact heeft deze situatie nu op mij of op anderen? Wanneer je nadenkt over wat het voor morgen of volgende week zou kunnen betekenen, dan maak je het probleem vaak veel groter dan nodig is.

Zet je gedachten op stil
Juist in dit soort situaties kunnen je gedachten op hol slaan en kun je het verhaal veel groter maken dan nodig. Voor je het weet, wordt een technologisch tegenslag een groot persoonlijk drama. Dat doe je dus zelf, in je hoofd. Door er allerlei gedachten aan te koppelen. Net als B100 uit Bassie en Adriaan “Ik heb ook altijd pech!”

Vraag jezelf bij dit soort gedachtes eens af: is dit waar? Hoe weet ik zeker of dit waar is. Maak er geen drama van.

Wat is jouw manier om even te relativeren als alles mis lijkt te gaan? Deel je tip met ons hieronder in het commentaarveld! 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

2 Reacties

  1. Steven

    Mijn manier om te relativeren : ik vraag aan mezelf of ik een gevangene in Auschwitz ben. Het antwoord is gelukkig altijd nee. Dat helpt de problemen van dat moment in perspectief te plaatsen.

    Antwoord
  2. Marjolein

    Beste Bas,

    Mijn manier om te relativeren is te denken in oplossingen. Daarvoor visualiseer ik in gedachten bewust een knop die ik omzet: van probleem naar oplossing. Ik accepteer dan automatisch dat ik het niet alleen hoef te doen. Hulp vragen wordt steeds makkelijker, naarmate ik ervaar hoe blij een ander is om hulp te bieden.

    Vrolijke groet,
    Marjolein

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This