‘A business is simply an idea to make other people’s lives better’

-Richard Branson-

 Op een dag heb je het! Je wordt…ondernemer.

Je loopt de dichtstbijzijnde Kamer van Koophandel binnen, waar een serieuze meneer je een paar vragen stelt. Je zet een krabbeltje, krijgt een KVK en BTW nummer en je bent klaar.

Hoera! De Nederlandse economie is weer een ondernemer rijker.

Thuis schroef je een bureau in elkaar, schaft een supersnelle laptop aan en zet op LinkedIn dat je nu directeur bent van je eigen business. 

Zo makkelijk kan het gaan. 

Echt waar, ik ken ze, dit soort “ondernemers”.

Maar als ze eenmaal een paar maanden bezig zijn en overal in de rondte hebben geroepen dat ze founder, owner, directeur-groot-aandeelhouder zijn en een hoop gebakken lucht hebben verkocht, dat alleen hun eigen ego een boost geeft, gaat het fout. 

Want dan slaat de realiteit om de oren. Een simpele boekhouding bijhouden is niet zo moeilijk. Maar hoe zit het met de belastingen en allerlei juridische zaken waar je rekening mee moet houden?

En de marketing, dat is pas een complex vraagstuk. Om over Sales maar niet te spreken.

Het is alsof ze er een driedubbele dagtaak bij hebben gekregen. Zo hadden ze het niet bedacht.

Er komt nogal wat bij kijken namelijk. Als je het doel hebt om altijd zzp’er te blijven en op urenbasis te werken, dan kom je best ver met netwerken en een goede website. 

Maar wil je een businessmodel neerzetten dat schaalbaar is en waar je in de toekomst een succesvol bedrijf met een goed inkomen van kunt maken. Dan is er meer nodig. Veel meer.

Wil jij je eigen bedrijf starten? Zo ja, wat heb je daarvoor over?

Check dit eens bij jezelf:

Geloof jij in een 4-urige werkweek? 

Wil jij al meteen minder uren maken en meer vrije tijd over houden?

Wil je op een makkelijke manier geld verdienen en het liefst zo veel mogelijk?

Ben je van plan om alles alleen te doen?

Ben je van nature een beetje eigenwijs en luister je niet zo graag naar advies?

Hecht je waarde aan de status van het ondernemerschap?

Vind je geld belangrijker dan het gevoel van voldoening bij het helpen van je klant?

Denk jij dat het hebben van een website, wat visitekaartjes en een facebookpagina de eerste stappen voldoende marketing zijn?

Als je meerdere keren ‘ja’ geantwoord hebt, dan raad ik je aan om je nog even stevig achter de oren te krabben. Want wat mij betreft zijn dit soort overtuigingen echt een no-go om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Je kunt je best inschrijven bij de KVK, maar een succesvolle business opbouwen die meer dan een hobby is gaat je waarschijnlijk niet lukken. Echt niet.

Ok, het is nogal extreem, maar dit soort ondernemers bestaan. 

Ze hebben een totaal onrealistisch beeld van wat het inhoudt om een sterk bedrijf op te bouwen. 

Waarschijnlijk herken je je (gelukkig) niet in het profiel dat ik schets, maar voel je wel nog drempels om ondernemer te worden.

En wellicht vind je het lastig, omdat je bang bent wat je omgeving ervan vindt. Of omdat je nog niet goed weet waar je talenten nou echt liggen, om je zekerheden op te geven of wellicht heb je gewoon de handvaten nodig om de juiste ondernemers mindset te krijgen en de benodigde vaardigheden aan te leren.

Dat is helemaal ok. 

Ondernemen is een vak.

Je kunt het jezelf prima aanleren, de vaardigheden en de mindset. Maar je moet het wel willen, de drive hebben en de urgentie voelen. De drive om een impact te maken met je bedrijf, om jouw unieke bijdrage te delen met de wereld. 

Een eigen bedrijf leidt vaak tot dat gevoel van persoonlijke vrijheid, dat gevoel dat je echt vrij bent.  Ik spreek uit ervaring maar zie het ook bij ondernemers om mij heen en in ons traject. De stappen die zij maken in hun ontwikkeling zijn enorm! 

En zeker als je vooraf al gaat werken aan jezelf, als mens en als ondernemer. Jij bent de basis van jouw bedrijf, zorg ervoor dat die basis stevig staat. 

Dan wordt ondernemen een groot, geweldig avontuur! Ik raad het je van harte aan.

Is ondernemen ook jouw droom? En wat staat die droom nog in de weg? Deel het hieronder met me in het commentaarveld!

Ps: Wil je aan de slag met de #BeFirst Methode en vanuit de kern van wie je bent straks de overstap maken naar een inkomen als zelfstandige? Download dan de gratis gids Hoe Ontsnap Je Uit Je Gouden Kooi?

Shares
Share This