Maak Jouw Impact

Burn-Out

6 maart 2021

Heb jij teveel hooi op je vork genomen? Ben je te druk bezig geweest met je werk of andere projecten? Dan kun je last krijgen van burn-out klachten. Maar wat is een burn-out precies en wat zijn de symptomen? In dit artikel leggen wij je uit wat een burn-out precies is, wat de symptomen zijn en hoe je een burn-out in de toekomst kunt voorkomen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is het gevolg van langdurige werkstress en emotionele overbelasting. Je voelt je opgebrand, kunt geen energie meer opbrengen en hebt geen zin om aan het werk te gaan. Overspannen zijn en een burn-out worden vaak door elkaar gehaald.

Het grote verschil met burn-out is echter dat als je overspannen bent er kort geleden iets is gebeurd waarbij je over je grenzen bent gegaan. Als je kampt met burn-out klachten ben je al langer over je grenzen aan het gaan. Je doet meer dan je aankunt.

Overspannenheid is vaak het voorstadium van een burn-out. Als jij je momenteel overspannen voelt is het dus belangrijk dat je dit serieus neemt, actie onderneemt en niet wacht tot de overspannenheid verander in een burn-out.

Als de klachten langer dan een half jaar duren spreken we van een burn-out. Je hebt je lichaam te lang uitgeput en je raakt het overzicht en de grip op de situatie kwijt.

Wat zijn de klachten van een burn-out?

burn-out klachten

Wat zijn de klachten van een burn-out? Aan welke symptomen kun je een burn-out herkennen? Deze symptomen kun je opdelen in twee categorieën: lichamelijke klachten en psychische klachten.

1. Lichamelijke klachten

Een burn-out kun je onder andere herkennen aan de volgende lichamelijke klachten:

●     Hoofdpijn;

●     Spierpijn;

●     Hartkloppingen;

●     Hyperventilatie;

●     Hoge bloeddruk;

●     Slapeloosheid;

●     Vermoeidheid.

2. Psychische klachten

Een burn-out kun je onder andere herkennen aan de volgende psychische klachten:

●     Een opgejaagd gevoel;

●     Onzekerheid;

●     Huilbuien;

●     Laag zelfbeeld;

●     Angst klachten;

●     Paniek klachten;

●     Concentratieproblemen.

Hoe ontstaat een burn-out?

Hoe ontstaat een burn-out eigenlijk? Iedereen ervaart weleens stress. Met een beetje stress is ook niets mis en dat is nog geen burn-out. Stress zorgt ervoor dat je alert blijft en goed kunt handelen in gevaarlijke situaties. Teveel stress is daarentegen niet gezond. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out.

Je ziet het vooral bij mensen die met tegenzin naar het werk gaan. Ze doen werk wat ze niet leuk vinden, werken hard aan allerlei verschillende projecten, voelen een enorme prestatiedruk en zijn niet gelukkig. Door de opeenstapeling van stress die daarbij komt kijken belanden ze in een burn-out en kunnen ze helemaal niets meer. Ze zijn opgebrand en dat heeft effect op hun gezondheid.

Mensen met een burn-out willen te veel tegelijk doen en denken dat ze het wel aankunnen. Je huidige situatie kan ook een rol spelen. Als je relatieproblemen of financiële problemen hebt, kun je sneller in een burn-out terecht komen.

Burn-out herstel?

herstellen van een burn-out

Tegen een burn-out is het allerbelangrijkste medicijn: rust. Als je kampt met een burn-out of burn-out achtige klachten, dan is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Ga niet door met de handelingen die je de burn-out hebben opgeleverd. Dit kan zorgen voor nare gevolgen zoals:

●     Verslaving aan verdovende middelen;

●     Extreem hoge bloeddruk;

●     Hartaanval;

●     Beroerte.

Dit is natuurlijk het laatste wat je wil. Bij burn-out is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij een arts, psycholoog of burn-out coach. Hier kun je een goed gesprek mee voeren en ze kunnen je eventueel medicatie voorschrijven zoals antidepressiva.

Bedenk of je na je herstel van de burn-out wel terug wilt naar je baan. Wellicht is een carrièreswitch of voor jezelf beginnen een beter idee.

Hoe kan ik een burn-out voorkomen?

Hoe kan je een burn-out in de toekomst voorkomen? Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf erkent dat er een probleem is. Mensen die burn-out klachten hebben willen vaak niet toegeven dat er een probleem is en zoeken geen hulp. Dat is niet verstandig.

Luister naar je omgeving en zoek hulp bij een arts of psycholoog als jou dat wordt aangeraden. Het is belangrijk om met mensen over je burn-out klachten te praten. Mensen die last hebben van burn-out klachten proberen gesprekken hierover vaak te vermijden en dat is niet slim.

Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf ontspanning en rust gunt. Je hoeft niet altijd aan het werk te zijn. Gun jezelf die rust. Als je de werkdruk op kantoor te hoog vindt, ga dan eens in gesprek met je baas en kijk wat de mogelijkheden zijn om dit op te lossen. 

Lees hier wat je in ieder geval niet moet doen bij een burn-out.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This