Heb je ook weleens het gevoel dat er meer in zat, maar dat ook iets je tegen hield om alles eruit te halen? Het kan dan misschien je comfortzone zijn. Dit houd jou (on)bewust tegen om je doelen in het leven te bereiken.
Om alles uit je leven te halen, moet je eraan gaan wennen om uit je comfortzone stappen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Daar vertel ik je graag alles over.
Wat is comfortzone?
Er zijn verschillende betekenissen te vinden op het internet voor het woord “comfortzone”, maar degene die er het meest op aansluit, is deze: een situatie waarin men zich bekend, veilig en prettig voelt.
Eigenlijk kun je het zien als een gebied in je dagelijks leven zonder risico. Het veilige café waar je iedereen kent of die baan die je eigenlijk niet zo leuk vindt, maar die je wel een middelmatig salaris oplevert. Dit zijn allemaal dingen die binnen je veilige kring van je comfortzone liggen. Niet per se iets slechts, zou je misschien denken. Dat klopt ook, maar soms kan het ook goed zijn om uit je comfortzone te stappen.
Waarom uit je comfortzone stappen?
Misschien vind jij je leven wel goed zo en hoef je helemaal niet zo zeer uit je comfortzone te stappen. Maar wanneer je ’s nachts in bed ligt, zijn er dan geen dromen en verlangens die komen opspelen?
Een verlangen om een eigen bedrijf te starten, een camping te openen of meer van de wereld te zien? Dit zijn grote dromen waarvoor je toch uit je comfortzone zal moeten stappen. Zoals je misschien wel merkt, de echte ervaringen en de echte beloningen van het leven passen niet in een comfortzone.
Om echt van het leven te kunnen genieten, zal je toch af en toe dat mentale beeld moeten aanpassen en wat risico’s moeten nemen.
Hoe kun je groeien buiten je comfortzone?
Om buiten je comfortzone te kunnen groeien, heb je wat lef nodig. Met het zelfvertrouwen wat je hebt opgebouwd, kun je dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan en op die manier jouw comfortzone verbreden en uit het gevoel van onzekerheid komen.
Hoe meer je durft, hoe groter je comfortzone wordt. Dit is niet iets wat op een dag zal komen aanwaaien, maar wat je wel kunt trainen.
Wanneer je elke dag iets doet wat je nog nooit hebt gedaan, train je je intelligentie maar ook je creativiteit. Op die manier kun je nog meer ontdekken en kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen wanneer je uit je comfortzone stapt.
7 tips om uit je comfortzone te stappen
Uit je comfortzone stappen is dus belangrijk, maar het kan ook nog best lastig zijn. Zoals we net zeiden, het gaat niet zomaar vanzelf. Daarom hebben we hier 7 tips opgesteld zodat jij je horizon kan verbreden en makkelijker en vaker uit je comfortzone kunt stappen!
Stap 1: Discipline
Uit je comfortzone stappen, kan nu eenmaal lastig zijn. Maar wanneer je gaat wachten op het juiste moment, wordt je angst alleen maar groter en gaat het je waarschijnlijk nooit lukken om je dromen waar te maken.
Soms moet je gewoon actie ondernemen, en dat kost een zekere dosis discipline. Dwing jezelf om iets te doen wat je eigenlijk eng vindt. Op die manier kom je je angst onder ogen in plaats van dat je je erdoor laat leiden.
Stap 2: Think out of the box
Binnen je comfortzone is het makkelijk om vast te blijven houden aan vaststaande ideeën en opvattingen omdat je die nu eenmaal gewend bent. Maar wanneer jij uit je comfortzone wilt gaan leven, moet je proberen hier ook naar te denken.
Probeer zo min mogelijk grenzen te stellen en je verwachtingen ook te verlagen, op die manier sta je sneller open om iets nieuws te gaan doen. Soms is het belangrijk om je even te laten verrassen door het leven en wie weet, misschien kom je wel iets prachtigs tegen!
Stap 3: Bespreek je plannen met anderen
Wanneer jij je plannen om uit je comfortzone te stappen, vertelt aan de mensen om je heen, zal je support ontvangen. Deze support zal je meer motivatie geven om ermee door te blijven gaan.
Daarnaast zullen je kennissen en familie er soms ook weer naar vragen, op die manier heb je nog een extra motivatie om door te gaan. Wanneer je het lastig vindt om puur met discipline je dromen waar te maken, is dit een goede manier. Misschien inspireer je nog iemand en wilt diegene ook meedoen!
Stap 4: Niet opgeven wanneer iets niet lukt
Ons brein vindt nieuwe ervaringen soms eng, omdat er geen zekerheid is dat iets goed gaat.. Soms zal je dan ook zien, dat het even niet lukt. Misschien begin je opeens te twijfelen, wil ik dit wel echt? Gaat dit wel lukken? Kan ik niet beter teruggaan naar mijn oude, vertrouwde leven?
Dit zijn twijfels die bij iedereen opkomen wanneer je wat stapjes uit je comfortzone maakt. Maar onthoud wel, laat je niet op je kop zitten en geef zeker niet op! Vaak ben je al zover gekomen en het is zonde om nu nog op te geven.
Stap 5: Neem de mening van anderen niet te serieus
We bespraken bij stap 3 dat je voor extra discipline en motivatie de mensen om je heen kunt vertellen over je plannen. Maar soms zijn die mensen net zo geworteld in hun comfortzone als jij. Het kan dan zijn dat je niet altijd positieve reacties ontvangt, wat juist een averechtse werking heeft op jouw motivatie.
Het is daarom belangrijk om de mening van anderen niet te serieus te nemen, vooral als je weet van jezelf dat je hiervoor gevoelig bent. Het kan daarom soms zelfs beter zijn als je je plannen niet vertelt aan de mensen waarvan je weet dat ze het geen goed idee zullen vinden, of bereid je voor op een slechte reactie.
Stap 6: Probeer niet te perfectionistisch te zijn
Wanneer je besluit uit je comfortzone te stappen, moet je de lat niet te hoog voor jezelf leggen. Wees trots op de kleine verbeteringen die je maakt, want ook kleine stapjes in de juiste richting kunnen leiden tot grote resultaten.
Niet alles hoeft perfect, als je maar doet wat je gelukkig maakt. Wanneer je wilt dat alles perfect gaat, kun je nooit iets leren. Zorg er daarom gewoon voor dat je je op je gemak voelt (maar niet te erg) en bedenk dat het oké is om fouten te maken.
Stap 7: Gegevens analyseren
Wanneer je je motivatie wilt behouden, kan het helpen om je eigen gegevens te analyseren elke keer wanneer je buiten je comfortzone stapt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een boekje bij te houden met alles wat je doet buiten je comfortzone.
Schrijf erbij hoe je je van tevoren voelde, dan tijdens, maar ook hoe je je daarna voelde. Zo kun je terugkijken naar je oudere activiteiten en weer nieuwe motivatie krijgen. Ook zie je op deze manier hoeveel je al bereikt hebt.
Stap 8: Doe je onderzoek
Stel je voor, je wilt gaan parachutespringen. Voor veel mensen zal dit een activiteit zijn die buiten hun comfortzone ligt, daarom kan het als eng of gevaarlijk gezien worden. Maar wanneer je er een paar artikelen op het internet over hebt gelezen of wanneer je een paar ervaringen hebt gehoord van ervaren parachutespringers, kan het zijn dat je angst al is afgenomen.
Daarom kan het helpen om meer over een onderwerp te weten, voordat je het ook daadwerkelijk gaat doen zodat de stap minder groot wordt.
0 reacties