Ik geef het toe… faalangst monster Ook ik heb last van faalangst.

Angst dat cliënten wegblijven, angst dat ik iemand niet echt kan helpen en dat mensen ontevreden zijn over mijn kwaliteiten als coach.

Iedereen heeft namelijk wel een soort van faalangst, het maakt niet uit hoeveel je aan jezelf gewerkt hebt, ook jij hebt er last van.

Waarom? Heel simpel, omdat je een mens bent. Waarschijnlijk ga ik er alleen anders mee om dan jij.

En faalangst is nou eenmaal een natuurlijke emotie. Faalangst komt voort uit de behoefte om te weten hoe de toekomst eruit ziet. Wij mensen houden nou eenmaal graag vast aan het bekende, aan veiligheid. We willen risico’s afschermen en zekerheid hebben voordat we iets doen.

 

STEL JE VOOR…

 

Stel je voor je hebt een baan waar je eigenlijk ’s ochtends helemaal je bed niet voor uit wilt komen. De dagen duren lang, je collega’s zijn irritant, het brengt je geen voldoening en ’s avonds ben je uitgeput omdat het je allemaal zoveel energie kost.

Je weet dat je iets anders moet gaan doen, maar wat dan? Bij alles dat bij je opkomt zie je direct waarom dat niet goed kan gaan. Niet de juiste kennis, niet weten waar te beginnen, wat als ik te weinig ga verdienen… Uiteindelijk doe je dus maar niks en blijf je maand na maand in je bestaande ellende.

Of je wilt zo graag aan je eigen ontwikkeling werken, zo graag die doorbraak bereiken. En je wilt daarom zo graag met die coach gaan werken,  maar dat kost veel geld.. Wat als het toch niet lukt? Wat als je het zelf niet goed doet en op geeft? Hoe kun je zekerheid krijgen?

Je ziet al die beren op de weg en alles wat er fout kan gaan, omdat je dat nou eenmaal zo geleerd hebt. Bij verandering van carrière is je toekomst onzeker, als een leeg blad papier voor je. Maar ons brein houdt niet van leeg papier.

Je gaat daarom zelf dat blad papier vullen met allerlei mogelijkheden van hoe de toekomst er dan uit kan gaan zien. En je weet, omdat we als eerste risico’s willen afschermen ga je eerst alle ‘negatieve’ uitkomsten zien. Je ziet jezelf falen, zonder geld, spijt hebben van je keuze, de reactie van je familie en vrienden, en ga zo maar door.

 

DE REMEDIE TEGEN FAALANGST

 

Maar…. Als je nu denkt dat de oplossing dan is om positief te denken en vertrouwen te hebben dat het goed gaat, dan heb je het helaas mis.

Want eerlijk is eerlijk, je weet ook gewoon niet of iets gaat lukken, tenzij je een kristallen bol hebt.

Het is namelijk niet de faalangst zelf die het probleem is, het is DE BETEKENIS die jij eraan geeft.

Je ziet falen als iets ergs, als iets dat niet goed is en niet zou mogen.

De waarheid is echter:

We falen ontzettend veel in ons leven, doen zoveel fout en dat is helemaal ok!

Falen is namelijk een feedback mechanisme dat je in staat stelt om succesvol te worden.

Door te falen leer je nieuwe lessen, ontdek je wat niet werkt en pas je je strategieën en methoden aan.

Zie falen dus als een leermoment.

Je hebt nooit de garantie dat iets meteen lukt, of zelfs na 10 keer lukt. Accepteer de mogelijkheid dat je kunt falen, maar blijf doorgaan.

De wereld vergaat echt niet als je faalt, en je leven is ook niet meteen voorbij. Het is veel gevaarlijker om maar te blijven zitten en helemaal niets te doen.

Ik vind het altijd ontzettend motiverend om biografieën van succesvolle personen te lezen. Steeds valt weer op hoe vaak deze mensen gefaald hebben, hoe vaak hun bedrijven failliet gegaan zijn en ze weer terug bij nul waren. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze niet opgeven, maar hun falen als leermoment zagen om het daarna beter te doen.

Faalangst heeft ook vaak met korte termijn denken te maken. Wanneer je je leven voorstelt over 10 jaar, dan is het gemakkelijk om te zien dat elke keer dat je faalde jij jezelf verbeterde, stappen maakte en wijzer werd.

Daarom is het zo belangrijk een lange termijn visie te hebben gebaseerd op je eigen persoonlijke waarden en missie. Dat is de basis om voldoende motivatie en kracht op te brengen om door te blijven gaan.

Je faalt, faalt, faalt… en daarna wordt je succesvol.
Zit je vast in een baan die niet meer bij je past en waar je geen voldoening uit haalt? Moet het roer om, maar hoe dan en wat dan? Komt er faalangst naar boven? Meld je dan hieronder eens aan voor een gratis online training, waar ik je op weg help.

Shares
Share This