“Talent heeft pas waarde als je er ook daadwerkelijk iets mee doet”
-Bas Smeets-
In deze maatschappij staan vaardigheden boven talent.
Kennis, harde feiten, argumenten, studiepunten, diploma’s.
Het geeft ons status en een basis om de rest van je carrière op voort te bouwen.Tot aan je pensioen.
Op de basisschool vraagt de meester of juf je nog wel wat je later wilt worden als je groot bent. In groep 4 of 5 mag je nog dromen. Piloot, zangeres, dokter of uitvinder.
Maar al gauw word je de gebaande paden opgeduwd en zijn jouw kinderlijke fantasieën en dagdromen de kop in gedrukt. De CITO-toets, middelbare school bezoeken, vakkenpakketten, proefwerken en (eind)examens. Voor je het weet zit je in de sleur van een 9 tot 5 baan die jou meer dan ongelukkig maakt.
Je hebt gekozen voor een bepaalde studie of je beroep omdat het een veilige keuze was. Omdat je vader het al deed of omdat je vrienden naar die Universiteit gingen. Lekker in je comfortzone.
Studeren, kennis opdoen, stages lopen. Het gaat vaak om het aanleren van vaardigheden.
Trucjes, zo zou je het zelfs kunnen noemen.
Maar een hond kan je ook trucjes leren.
Wat ze je er niet bij vertellen is dat het aanleren van vaardigheden en vooral up-to-date houden van je kennis veel tijd, moeite en energie kost.
Vooral als je dat doet op het gebied waar je talent niet per se ligt. Hoe vaak komt dat wel niet voor.
Heb je voor die studie economie gekozen of ICT, blijf dan maar eens op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Ok, de baas betaalt alle trainingen. Maar toch. Wellicht zou je dat ontwikkelingsbudget heel anders willen besteden of je Persoonlijke Ontwikkelingsplan heel anders in willen steken.
Het gaat toch om jou als persoon?
Zou het dan niet een verademing zijn als je voortaan uit gaat van jouw talent? In plaats van die aangeleerde vaardigheid.
Een talent die je kunt combineren met je passie. Iets wat je drijft om je bed uit te komen, waar je aan het einde van de dag nog steeds energie van krijgt.
Wanneer je jouw talent inzet voor jouw persoonlijke succes merk je dat alles veel moeitelozer gaat.
Je kunt werken in flow.
En natuurlijk kun je jouw talent ook voeden, kun je het verdiepen en verbreden met cursussen en trainingen. Maar je kiest er dan vrijwillig voor en bent veel meer gemotiveerd om je op dat gebied te ontwikkelen
Jouw werkzaamheden kosten je minder tijd en energie. Het levert je meer plezier op en je wilt het onderste uit de kan halen en de hoogste kwaliteit bieden voor jezelf en jouw klanten wanneer je voor jezelf werkt.
Op deze manier kun je ook zo veel meer waarde bieden aan de wereld.
Ik ben benieuwd, wat is een vaardigheid van jou waar je heel goed in bent, omdat je erin opgeleid bent of veel ervaring in hebt, maar die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen? Deel je het hieronder met me?
Een van mijn vaardigheden die ik zou omschrijven als dat ik er goed in ben is ‘snel schakelen’. Het is fijn dat ik het kan, maar ik merk met momenten dat ik er ook last van heb, aangezien ik meer bewust in het leven wil staan en meer in het moment dan dat alles langs me heen raast.
Ik ben goed in doordenken. Heel handig om alles tot in de finesses te begrijpen, maar het vermoeit me ook omdat de radartjes nooit stil staan. Omdat iets is omdat het zo is, is voor mij onbevredigend en daarom heb ik er meer last dan profijt van in mijn huidige baan.
Ik ben goed in coachen en mensen in hun kracht zetten, maar daarmee verlies ik soms mijn eigen kracht.