werkenWerken. Denk eens aan dat woord.

Welk gevoel komt er bij je op? Voelt het zwaar en als iets noodzakelijks? Of voelt het licht en word je er blij van?

Het gevoel dat ‘werken’ bij jou oproept komt voort uit de betekenis die jij eraan geeft. Als je lekker op je plek zit en doet wat je voldoening en energie geeft voelt het natuurlijk anders dan wanneer je jezelf elke ochtend naar je werk moet sleuren en ‘s avonds weer futloos thuiskomt en op de bank ploft.

En als je dat laatste scenario te lang volhoudt ben je goed op weg een aversie tegen het woord ‘werken’ te creëren.

Kijk naar een van mijn cliënten, John. John heeft een enorme aversie tegen het woord werken. Alleen al de gedachte om te moeten werken zorgt voor een knoop in zijn maag. Hij slaat gewoon dicht. Elke conversatie over werk, of weer gaan werken loopt op niets uit.

Maar lekker bezig zijn met iets dat hem energie geeft en daarvoor goed betaald krijgen vindt hij dan wel weer prima.

Als het maar geen werk is!

Voor John betekende werk vooral ‘moeten’. En moeten creëert een gevoel van druk en verantwoordelijkheid. Hoe is dat voor jou?

Voelt werk voor jou ook als iets dat ‘moet’?

Zelf heb ik ook een enorme aversie tegen ‘iets moeten’, net zoals de meesten onder ons.

OEFENING

Probeer deze oefening eens wanneer het woord ‘werken’ voor jou een negatieve lading heeft:

  1. Ga na wat aan ‘werken’ zo negatief voelt. Is het iets aan de werkzaamheden zelf? De werkomgeving? Het ‘moeten werken’? Verantwoordelijkheid? Maak er een lijstje van en zet ze daarna op volgorde van meest negatief naar minst negatief.
  2. Beredeneer voor jezelf op welke manier je deze betekenis aan ‘werken’ gegeven hebt. Wat zijn je ervaringen met werk in het verleden die ervoor gezorgd hebben dat je voor jezelf deze aversie gecreëerd hebt? Stel je deze vraag voor elk punt op je lijstje.
  3. Accepteer en erken dat het inderdaad logisch is dat je zo’n afkeer hebt tegen werken als je het zo beredeneerd als in punt 2.
  4. Zijn er ook aspecten uit je werkervaring tot nu toe die wel een goed gevoel oproepen? Noem er eens een paar.
  5. Bij punt 4 iets kunnen noemen? Merk dan op dat niet ‘werken’ negatief is, maar slechts bepaalde aspecten van werken en dat je dus aan het generaliseren was.
  6. Kun je voor jezelf bedenken wat je nodig hebt om je lijstje uit stap 1 om te buigen naar een positief gevoel? Dus bijvoorbeeld ‘moeten’ naar ‘willen’ of ‘vrijheid’? Schrijf alleen dingen op waar je zelf de controle over hebt, dus in plaats van bijvoorbeeld ‘mijn baas moet veranderen’, schrijf je misschien ‘ik wil leren minder waarde te hechten aan wat mijn baas zegt.’

En als het allemaal niet werkt dan ga je gewoon leuke dingen doen waar je ook nog eens goed voor betaald wordt! Als je nog niet weet wat, er zijn gelukkig hele goede methoden om daar wat meer duidelijkheid in te scheppen. Begin bijvoorbeeld hier.

Ik hou ook niet van het woord werken. Ik ben niet gemaakt om te werken, vertelden mijn collega’s in het bedrijfsleven me vroeger wel eens. Maar lekker in de tuin onder een parasol zitten terwijl ik dit artikel schrijf en jou hopelijk met een nieuw inzicht achterlaten geeft me een waanzinnig goed gevoel!

Nu ben ik benieuwd, welk gevoel komt er bij jou op wanneer je aan ‘werken’ denkt? Voelt het positief of negatief? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Shares
Share This