Maak Jouw Impact

Werkgeluk vergroten met 11 factoren

14 december 2022

Werkgeluk. Een populair, maar ook controversieel onderwerp. Kijkend, ‘s morgens naar rechts en links in de file of op het perron, krijg je al snel de de indruk dat ‘geluk’ niet echt aan de orde is. Terwijl werk een essentieel onderdeel van het bestaan is. En hoe bereik je werkgeluk? Hieronder vind je 11 factoren die zorgen voor werkgeluk.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een term die je steeds vaker hoort. Het feit dat er zelfs een opleiding tot werkgelukdeskundige is, toont wel aan hoe actueel dit onderwerp is. In feite is werkgeluk gebaseerd op twee dingen. Het gevoel nuttig en/of zinnig bezig zijn en lol hebben in je werkende leven.

Werken om te leven of leven om te werken?

werkgeluk vergroten

Werkgeluk is een hele on-Nederlandse uitdrukking. Daarvoor zijn we eigenlijk veel te nuchter. De Nederlandse werknemer werkt omdat er brood op de plank moet komen. Leuke dingen doe je in je vrije tijd.

Maar aangezien we het grootste deel van onze tijd werken zou het mooi zijn als het werk ook een vorm van geluk brengt. Sterker nog: werknemers willen werkgeluk ervaren.

Het belang van werkgeluk

Waarom zou je aan de slag gaan om het werkgeluk te vergroten? Heel simpel, het brengt je ontzettend veel. Ben je gelukkig in je werk? Dan ervaar je een gevoel van voldoening.

Je hebt ruimte om te groeien en voelt je gewaardeerd om wie je bent. Dat motiveert jou om het uiterste uit jezelf te halen en je volle potentie te benutten.

Hoe kun je werkgeluk vergroten?

werkgeluk vergroten

Mensen voelen zich beter als ze iets voor anderen kunnen doen, zichzelf nuttig kunnen maken. Is het werk dat ze daarvoor uit moeten voeren ook nog leuk, dan mag je spreken van gelukkige medewerkers. De combinatie dus van nuttig en plezier.

Nut, plezier, voldoening en uitdaging

Doe je werk waar je anderen blij mee maakt en voel je deze blijdschap? Dan vergroot dit het werkgeluk. Praktische beroepen als kapper of bloemist scoren over het algemeen hoog als het gaat om werkgeluk. Ze zijn de hele dag bezig met anderen blij te maken. Deze mensen ervaren directe waardering voor hun werk en zien de blijdschap als resultaat van hun inspanningen.

Werkgeluk is daarom meer dan een leuke baan. Het is werk waar voldoening uit gehaald wordt. Werk dat uitdagend genoeg is en positieve sociale interactie geeft. Geeft het werk jou energie en een positieve bijdrage aan jouw geluksgevoel?

Een kantoor vol werknemers die met tegenzin naar hun werk komen, geeft geen leuke sfeer. Ze kunnen niet wachten tot het 5 uur is en ze weer naar huis mogen. Ze tellen de dagen af naar het weekend en zijn op maandag standaard niet te genieten. Dit wordt ook wel quiet quitting genoemd.

Welke factoren zorgen voor werkgeluk?

werkgeluk ervaren

Met tegenzin naar het werk gaan is zonde en onnodig. Hoe stimuleer en motiveer je werknemers? Hoe zorg je ervoor dat ze wel voldoening uit hun werk halen?

Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op werkgeluk. Alleen een goed salaris is niet voldoende. Plezier hebben in wat je doet, met wie je het doet en voor wie je het doet, maakt dat je fluitend naar je werk gaat.

Erkenning krijgen, vertrouwen en respect op de werkvloer en jezelf kunnen ontwikkelen zijn daarbij van groot belang.

11 werkgeluk factoren

Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk. Maar voor iedereen heeft het ook een gelijkenis: van geluk ervaren in je werk krijgt iedereen namelijk energie. Hieronder vind je 11 belangrijke zaken die het werkgeluk vergroten.

1. Vertrouwen & respect

Verdien het vertrouwen bij je personeel door ze te betrekken bij de besluitvorming in het bedrijf en hun feedback te vragen en te respecteren. En als jij taken delegeert, geef dan ook het vertrouwen aan jouw medewerker.

Ook al weet je dat hij het misschien wat anders doet dan jij. Begeleiding is prima, bemoeienis door te gaan micro managen werkt demotiverend.

Een goed team bestaat uit verschillende type mensen die elkaar aanvullen. Respect voor de ander, ook al kijkt hij wat anders tegen dingen aan dan jij, is daarbij onmisbaar. Je hebt ze niet voor niets aangenomen.

2. Werkzekerheid

De actuele arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit en vraagt om een aanpak, waarin we de omslag maken van baanzekerheid naar werkzekerheid. Banen kunnen verdwijnen, maar werk is er altijd.

Als jij bij een bepaalde werkomgeving veel kunt leren en jezelf kunt ontwikkelen, is dat positief voor jouw werkzekerheid.

3. Passend salaris

geluk tijdens werk

Het salaris wordt eigenlijk pas echt een factor als deze niet passend is. Het is dus een hygiëne factor. De functie en daarbij verantwoordelijkheden dienen aan te sluiten bij het salaris en in lijn met de markt.

Een goed salaris alleen is echter niet voldoende om iemand op lange termijn werkgeluk te laten ervaren. Als de andere zaken niet op orde zijn, dan zal iemand vroeg of laat zijn geluk elders gaan zoeken.

4. Erkenning en waardering

Erkenning van de leidinggevende ten aanzien van de prestaties van de medewerkers is veel crucialer dan financiële beloningen om het personeel het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden voor hun werk.

5. Uitdagingen in het werk

De mogelijkheid hebben om je sterke kanten te laten zien en steeds beter te worden. Uitgedaagd worden en de vrijheid krijgen om te experimenteren (mét goede begeleiding). 

Presteren doen we niet alleen om een doel te bereiken. Velen van ons vinden presteren op zichzelf plezierig. Mensen die veel uitdaging op het werk ervaren, zien hun werk als een plek om de eigen kennis en kunde te versterken en avonturen aan te gaan.

Werknemers die zich uitgedaagd voelen door leidinggevenden, leren sneller en zijn vaker engaged. Ze werken effectiever en blijken creatiever. 

De valkuil van teveel uitdaging

Maar de taken mogen ook weer niet té uitdagend zijn. Verder moet duidelijk zijn waaraan een goede prestatie moet voldoen. Als werknemers onzeker zijn over hun functioneren, levert dat stress op, en negatieve stress staat werkgeluk in de weg.

6. Afwisselende werkzaamheden

afwisseling werkplezier

De hele dag door hetzelfde doen is saai en geestdodend. Dat vindt iedereen. Voldoende afwisseling in de werkzaamheden houdt je alert en stimuleert je creativiteit. Moeilijke klussen af kunnen wisselen met makkelijke taken brengt rustpuntjes in de dag.

Zorg dus voor voldoende afwisseling, maar ook weer niet voor teveel. Teveel van de hak op de tak springen levert onnodige stress op.

7. Sociale contacten op de werkvloer

Wij mensen blijven kuddedieren. En dus voelen wij ons het meest op ons gemak in een groep waar we bij passen. Voldoende, prettige positieve relaties op de werkvloer dragen bij aan het werkgeluk. Een goede sfeer tussen collega’s laat de werkdruk dalen.

Werkt elke werknemer aan zijn of haar eigen taken of wordt er in een team samengewerkt? Het teamgevoel draagt bij aan een positieve werksfeer. Zelfs als er individueel wordt gewerkt, kun je als leidinggevende dit teamgevoel versterken door te laten zien wat je werknemers samen hebben gerealiseerd.

Ook buiten werktijd kun je sociale interacties tussen collega’s stimuleren met borrels en teambuilding uitjes.

8. Doorgroeimogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven is een doordacht ontwikkelingsplan essentieel. Zo’n plan omvat bijvoorbeeld concrete doelstellingen en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.

Het aanbieden van trainingen, een functie verder uitbreiden of medewerkers meer verantwoordelijkheid geven zijn ook onderdeel van het proces. Hierdoor heeft een werknemer voldoende uitdaging en is minder geneigd om te vertrekken.

9. Tevreden klanten

werkgeluk vergroten

Als jij iets doet dat bijdraagt aan de tevredenheid van klanten, dan word je hier blij van. Hierboven werd al genoemd dat bijvoorbeeld een kapper vaak plezier ervaart omdat je de hele dag mensen blij maakt en direct het resultaat van jouw werk ziet.

Ook als je een andere functie hebt en indirect bijdraagt aan de tevredenheid van klanten, werkt dit positief op jouw werkgeluk. Het is dan ook belangrijk dat alle betrokken werknemers die invloed hebben op de tevredenheid van klanten op de hoogte zijn van de reacties van klanten.

Je kunt ook interne klanten blij maken en hierdoor jezelf extra gemotiveerd voelen. Bijvoorbeeld als jij vanuit marketing bijdraagt aan het succes van sales met goede materialen en leads. Of als jij even een kopje koffie haalt voor die drukke collega’s. Het is dan ook essentieel dat de onderlinge waardering wordt uitgesproken.

10. Invloed van de werknemer

Als werkgever heb jij niet alles in de hand. Medewerkers die toch maar blijven zitten in de baan die eigenlijk niet echt bij hun past, omdat ze de zekerheid nodig hebben van het salaris bijvoorbeeld. Of omdat er thuis dingen spelen die veel aandacht vragen en hierdoor de werk-privé balans niet ideaal is. Moedig je medewerkers aan hierover te praten.

Wat te doen als een werknemer niet gelukkig is

werksituaties

Merk je dat een werknemer niet lekker in zijn vel zit? Ga het gesprek aan om erachter te komen wat er aan de hand is en kijk of de oplossing hiervoor binnen de organisatie ligt. Zo niet, kijk dan met elkaar hoe je die werknemer op een goede en respectvolle manier kunt begeleiden naar een andere werkomgeving.

11. Flexibele werkregelingen

Verhoog het werkgeluk van mensen door ervoor te zorgen dat ze ook buiten kantoor een dynamisch leven hebben. Je kunt bijvoorbeeld flexibele werkregelingen aanbieden of de mogelijkheid om op afstand te werken.

Een hoge werkdruk is af en toe niet verkeerd, maar het moet wel in balans zijn om het welzijn van medewerkers te bewaken.

Thuiswerken

Sinds Corona is het thuiswerken normaal geworden en het is gebleken dat dit niet ten koste gaat van de productiviteit. Het bespaart reistijd en je kunt taken makkelijker combineren, zeker handig voor mensen met kinderen. Het is afhankelijk van het type werk of dit kan. Het gaat nu steeds meer om de output die werknemers leveren.

Wat levert werkgeluk op?

werkgeluk ervaren

Waarom zou je aan de slag gaan om het werkgeluk te vergroten? Daar kunnen we kort over zijn: omdat het je ontzettend veel brengt. Heb jij plezier in je werk? Dan ervaar je een gevoel van voldoening en zingeving.

Je hebt ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en voelt je gewaardeerd om wie je bent. Dat motiveert jou om het uiterste uit jezelf te halen en je volle potentie en creativiteit te benutten.

De organisatie profiteert ook

Een werkgever profiteert er ook van. Je bent gemotiveerd om je werk goed te doen en te blijven streven naar een steeds beter resultaat. Een gemotiveerde werknemer levert beter en sneller werk op, en loopt minder kans op een burn-out.

De werkgever krijgt dus gemotiveerde professionals die allemaal de beste versie van zichzelf worden. En dat zie je terug in de bedrijfsresultaten.

Maar ook als organisatie heb je veel voordeel van het investeren in het werkgeluk van je medewerkers. Het is bewezen dat gelukkige medewerkers:

  • Meer gemotiveerd, betrokken en bevlogen zijn om het maximale te presteren
  • Die motivatie, betrokkenheid en bevlogenheid ook overdragen op anderen in hun omgeving
  • Beter presteren dan hun minder gelukkige collega’s
  • Minder stress ervaren en minder last hebben van faalangst
  • Meer positieve gevoelens over het werk en de organisatie
  • Beter inzicht hebben in hun persoonlijke ontwikkeling
  • Meer vitaliteit ervaren en dus minder kans hebben om uit te vallen door stress en burn-out.

Werkgeluk als ondernemer

werkgeluk ondernemer

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Misschien was dit zelfs een reden voor jou om ondernemer te worden. Je hebt namelijk veel meer invloed op de manier waarop jij dingen kunt doen en hebt meer autonomie. Je kunt je tijd beter zelf indelen en als ondernemer ontwikkel jij je voortdurend.

Ondernemer zonder personeel

Ondanks je intrinsieke motivatie zul je als ondernemer zonder werknemers uiteraard wel mensen om je heen missen. Je kunt dit opvangen door mensen om je heen te verzamelen met wie je kunt sparren of je gaat naar netwerk bijeenkomsten. Niet alleen omdat je veel kunt leren van anderen, maar ook simpelweg vanwege de sociale contacten.

Ondernemer met personeel

Als ondernemer met werknemers kun jij zorgen voor hun werkgeluk. Als jij met de 11 genoemde factoren aan de slag gaat, dan komt dat zeker goed. Als leidinggevende heb jij veel invloed op welzijn door het goede voorbeeld te geven. Een goede sfeer in je team werkt voor jou niet alleen prettig maar je krijgt ook nog eens betere resultaten.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This